Söndagsfrukost

 


Kan man börja söndagen bättre än såhär?!

Because we can can can!


Kör på den här, alla ni som är ute och svänger era lurviga ikväll! Ni skulle absolut vara häftigast på stället. Och det ser ju så himla kul ut! Bara att virvla runt med benen som om man saknar höftkulor. Säkert enormt bra träning också. Jag skulle absolut vilja gå en cancan-kurs om tillfälle gavs!Wikipedia finns att läsa att cancan var populärt omkring 1830-1900, och att många som utövade denna dans från början blev arresterade. Cancan ansågs nämligen vara mycket oanständigt - dansarna saknade från början underbyxor!

Glasfynd


Fyndar gör man på loppis brukar jag tänka, men se här! Sex stycken söta dricksglas för 12,50:- på ICA Maxi, inte illa!

 

 


Helgens loppisfynd!


Här har ni helgens skörd!


Två tallrikar ur Uppsala Ekebys Campanula. Jag är egentligen inte överförtjust i Campanula, men får man tallrikarna för en femma styck kan man inte hålla sig... Vidare hittade jag en flat tallrik och en skål från Alfoldi Porcelán, en fabrik jag inte vet någonting om förrutom att den fanns (finns?) i Ungern. Är det sextiotalstallrikar, månne? Eller sjuttiotal? Söta och ovanliga var de i alla fall! Och så hittade jag ett gulligt kaffefat som man blir glad av från Thun i Tjeckoslovakien, en fabrik jag inte heller kan någonting om. Kan också detta vara från sextiotalet?

En sak jag märkt är att många länder såsom Polen, Tjeckoslovakien och Belgien verkade ha en stor produktion av porslin på 50- och 60-talet. Detta porslin är av mycket god kvalitet och har ofta riktigt härliga dekorer med starka färger. Men detta porslin kostar i Sverige en spottstyver av det man får betala för det svenska porslinet, bara för att det inte står Uppsala Ekeby, Rörstrand eller Gustavsberg på det... Värt att tänka på!


 

En kitschigt röd ytterkruka i plast, härligt! 

Två gamla kakböcker, Modern bakning - Marabous handbok i bakpulverbak från 1946 och Sju nya sorters kakor från 1965, fast bilderna lutar mer åt femtiotalshållet. Jag är ett stort fan av att fotografera mat, kakor och andra ätbara saker, och äldre mat- och bakböcker är verkligen en stor inspiration!

I måndags kom jag även över den här tjusiga saken från Rörstrand för en tjuga. Den hade en mininagg i ena kanten och en till under foten, dära vpriset. Men vad gör det mig! Jag tycker formen på den är så härlig. Vad kan dekoren heta?Nyponsoppa med mandelbiskvier...

 


...är uppskattad mat för en sjuk och snörvlande Cicci.

Lägg av med gnället!

Vi svenskar måste vara jordens gnälligaste folk! När det är varma vintrar med bara slask så klagar vi över att vi aldrig får det ljust och att man blir trött och deprimerad. Och nu när vi fått världens bästa vinter med bara härligt väder och en massa snö, vad gör vi då?! Jo, vi klagar på att det är så kallt att man inte kan gå ut och på att det är halt och jäkligt överallt. HOHO?! Jag själv avskyr vintrarna när termometern bara ligger på någon minus och snön lyser med sin frånvaro och mörkret i sin tur lyser med sin närvaro. Ja, den vintern är skit och ja, då håller jag med om att man blir smått självmordsbenägen. Men just nu, med en sådan här underbar vinter som vi faktiskt har, varför bara se det negativa? Det är ju nu man får ljus, energi och dessutom kan man göra en massa kul saker med all snö! Varför inte bygga en snögubbe eller ett snöfort, eller ha snöbollskrig! Pulka är en himla kul aktivitet för gammal som ung (faktiskt!), skridskoisarna ligger blanka, skidspåren är redo att beträdas... Till och med spark funkar en vinter som denna! Och vill ni inte gå utomhus, ta tillfället i akt och pyssla med någonting hemma, medan solen strålar in genom fönstren.

 När man har en såhär härlig vy från fönstret en strålande, gnistrande vinterdag så gör man bäst i att lägga gnället på hyllan, tycker jag...


Släng inte bort dina gamla tulpaner!
När tulpanerna tappat sin fräschör och börjat sloka i stjälkarna och hänga i bladen - släng dem inte! Oftast är själva blommorna fortfarande fina nog att ta till vara på. Ta istället ur blommorna ur vasen, klipp av stjälkarna, frisera bort de blomblad som ser trötta ut och vips - du har en ny blomma! Lägg sedan upp blomman som dekoration på en kaka, längst ned i en blomkruka eller i en skål med vatten. Himla fint och du kan njuta av dina tulpaner ytterligare en vecka!Ingen sovmorgon här inte


Det är inte lätt att få sova ut en lördag när man har elefanter till grannar och solstrålar som letar sig in i ögonen på en. Gunnar Leche, som ritade huset jag bor i, gjorde mycket fina hus men glömde bort att tänka på att försöka göra dem mindre lyhörda. Eller så kanske man inte kunde ljudisolera på samma sätt då, på slutet  av 40-talet? För att bli kvitt ljuset skulle man ju för all del kunna sätta in en rullgardin, men det skulle förstöra en stor del av rymden i min lilla etta på 24 kvadrat.Hur som helst så är jag glad att jag i alla fall har trevliga lakan! hittade dem på loppis för några månader sedan, kan det vara 60-tal? Jag tänker gammal hederlig svenssoncampingsemester när jag ser dem. Härligt!


Snart är det vår!


Vi kan väl börja såhär! Med en vårig bild på mina högt uppskattade tulpaner som fått min minst lika uppskattade Kokhett-mat-termos till vas. Alltsammans står på mitt kära lilla matbord, som mina föräldrar hittade slängt i en container(!) för ungefär tjugo år sedan. På bordet ligger också boken Smörgåsen ("Läckra smörgåsar och goda drycker från ICA-kurirens provkök") från 1953. Tjing!

Välkomna hit!

Jag är en sådan där människa som gillar saker. Saker som man blir glad av, fina saker som är mysiga att känna på, eller saker som är så tjusiga man nästan tappar andan! Nu kommer våren och smyger sig så sakta på, och då blir jag så inspirerad av allting som är härligt att jag måste dela med mig! Så här har ni min blogg, som så småningom kommer att fyllas till brädden av trevliga ting.

Jag som skriver heter Cicci och är en tös med mycket för mig! När jag inte jobbar (som fastighetsfotograf för en mäklarfirma och som städare (jag har två jobb!)) fotograferar jag, tränar karate och springer på loppisar. Eller myser i min lägenhet! Alla fotografier här på bloggen är tagna av mig om ingenting annat anges.

Välkomna!

RSS 2.0